Мікробіологія галузі – бродильні виробництва

1. Характеристика епіфітної мікробіоти винограду. Мікробіологічний контроль винограду та іншої плодово-ягідної сировини.
2. Завдання мікробіологічного контролю у бродильному виробництві. Об’єкти мікробіологічного контролю. Кількісні методи мікробіологічного контролю.
3. Дайте характеристику плісеневих грибів та їх значення для виноградарства та виноробства.
4. Стадії розвитку винних дріжджів. Визначення фізіологічного стану дріжджів. Фактори, які впливають на розмноження та активність дріжджів.
5. Технологічна мікрофлора. Які вимоги висувають до технологічних дріжджів?
6. Чисті культури дріжджів у виноробстві та пивоварінні. Антагоністичні відносини серед технологічних видів дріжджів. Фенотипи дріжджів та методи їх визначення.
7. Характеристика оцтовокислих бактерій та їх роль у виноробстві. Аеробне захворювання вин – «оцтовокисле скисання». Характеристика збудників, профілактика та лікування.
8. Які захворювання вин викликають молочнокислі бактерії? Характеристика збудників, профілактика, лікування.
9. Дайте характеристику продуктам бродіння, які утворюються під час життєдіяльності дріжджів. Як вони впливають на якість вин? «Дикі» дріжджі. Їх значення у виноробстві.
10. «Дикі» дріжджі. Їх значення у виноробстві. Аеробне захворювання вина «цвіль». Характеристика збудників, профілактика та лікування.
11. МКБ, характеристика представників. Позитивні та негативні сторони їх розвитку у виноматеріалах.
12. Яблучно-молочне бродіння. Збудники бродіння. Значення яблучно-молочного бродіння у виноробстві.
13. Хімічні методи пригнічення розвитку мікроорганізмів у виноматеріалах. Характеристика дозволених для використання сполук.
14. Захворювання вин «ожиріння» або «ослизнення». Характеристика збудників, профілактика та лікування.
15. Згіркнення та мишачий тон у вині. Характеристика збудників, профілактика та лікування.
16. Анаеробне захворювання вин – «молочнокисле скисання». Характеристика збудників, профілактика та лікування.
17. Загальні поняття про методи пригнічення мікроорганізмів у виноматеріалах.
18. Поясніть, як фактори (t, рН, СО2, О2, цукор та спирт) впливають на активність винних дріжджів.
19. Мікробіологія допоміжних матеріалів та сировини. Проведення їх мікробіологічного контролю.
20. Мікробіологічний контроль обладнання, тари, повітря на заводах по виробництву вин та пива.
21. Охарактеризувати технології виробництва та способи консервування за принципом анабіозу на ступінь мікробної контамінації харчових продуктів.
22. Вплив технології виробництва та способів консервування за принципом абіозу на ступінь мікробної забрудненості продуктів.

назад до списку

Останні новини:

XV з’їзд Товариства мікробіологів України ім. С. М. Виноградського
З 11 до 15 вересня пройшов XV з’їзд Товариства мікробіологів України ім. С. М. Виноградського, у якому від кафедри прийняли участь доценти Єгорова А. В., Труфкаті Л. В., Килименчук О. О. та Величко Т. О. та старший лаборант Єриганов К. В. Зроблено постерну доповідь (Єгорова А. В., Труфкаті Л. В. і Єриганов К. В.) та публікацію без доповіді (Килименчук О. О. та Величко Т. О.).
Відкрита лекція Анастасії Балан «Світові тренди бізнес-освіти»
24 травня відбулася відкрита лекція «Світові тренди бізнес-освіти» Анастасії Балан (одеська бізнес-школа Wave)
Відкрита лекція інженера Трегуб Наталії Сергіївни «Роль пробіотиків у житті людини»
20 травня відбулася відкрита лекція інженера Трегуб Наталії Сергіївни «Роль пробіотиків у житті людини» для слухачів з технікуму, група 2ТВ 200