Мікробіологія галузі – бродильні виробництва

1. Характеристика епіфітної мікробіоти винограду. Мікробіологічний контроль винограду та іншої плодово-ягідної сировини.
2. Завдання мікробіологічного контролю у бродильному виробництві. Об’єкти мікробіологічного контролю. Кількісні методи мікробіологічного контролю.
3. Дайте характеристику плісеневих грибів та їх значення для виноградарства та виноробства.
4. Стадії розвитку винних дріжджів. Визначення фізіологічного стану дріжджів. Фактори, які впливають на розмноження та активність дріжджів.
5. Технологічна мікрофлора. Які вимоги висувають до технологічних дріжджів?
6. Чисті культури дріжджів у виноробстві та пивоварінні. Антагоністичні відносини серед технологічних видів дріжджів. Фенотипи дріжджів та методи їх визначення.
7. Характеристика оцтовокислих бактерій та їх роль у виноробстві. Аеробне захворювання вин – «оцтовокисле скисання». Характеристика збудників, профілактика та лікування.
8. Які захворювання вин викликають молочнокислі бактерії? Характеристика збудників, профілактика, лікування.
9. Дайте характеристику продуктам бродіння, які утворюються під час життєдіяльності дріжджів. Як вони впливають на якість вин? «Дикі» дріжджі. Їх значення у виноробстві.
10. «Дикі» дріжджі. Їх значення у виноробстві. Аеробне захворювання вина «цвіль». Характеристика збудників, профілактика та лікування.
11. МКБ, характеристика представників. Позитивні та негативні сторони їх розвитку у виноматеріалах.
12. Яблучно-молочне бродіння. Збудники бродіння. Значення яблучно-молочного бродіння у виноробстві.
13. Хімічні методи пригнічення розвитку мікроорганізмів у виноматеріалах. Характеристика дозволених для використання сполук.
14. Захворювання вин «ожиріння» або «ослизнення». Характеристика збудників, профілактика та лікування.
15. Згіркнення та мишачий тон у вині. Характеристика збудників, профілактика та лікування.
16. Анаеробне захворювання вин – «молочнокисле скисання». Характеристика збудників, профілактика та лікування.
17. Загальні поняття про методи пригнічення мікроорганізмів у виноматеріалах.
18. Поясніть, як фактори (t, рН, СО2, О2, цукор та спирт) впливають на активність винних дріжджів.
19. Мікробіологія допоміжних матеріалів та сировини. Проведення їх мікробіологічного контролю.
20. Мікробіологічний контроль обладнання, тари, повітря на заводах по виробництву вин та пива.
21. Охарактеризувати технології виробництва та способи консервування за принципом анабіозу на ступінь мікробної контамінації харчових продуктів.
22. Вплив технології виробництва та способів консервування за принципом абіозу на ступінь мікробної забрудненості продуктів.

назад до списку

Останні новини:

Відкрита лекція «Наукові напрямки сучасної генетики»
18 жовтня відбулася відкрита лекція «Наукові напрямки сучасної генетики» кандидата білогічних наук, доцента кафедри генетки та молекулярної біології біологічного факультету ОНУ ім. І. І. Мечникова Січняка Олександра Львовича. Були присутні викладачі та студенти кафедри
Вітаємо переможців олімпіади з технічної мікробіології
Семенченко К. ТХ-308а – I місце
Михайловська В. ТЗХ-33а – I місце
Дубина А. А. ТЛ-307 – II місце
Савченко В. В. ТЗХ-33а – III місце
Відкрита лекція доцента Труфкаті Людмили Вікторівни
26 вересня відбулася відкрита лекція (для групи ТЗХ-33 у рамках дисципліни «Мікробіологія галузі») доцента Труфкаті Людмили Вікторівни «Мікроорганізми – збудники бродіння заквасок і тіста. Сировина та поліпшувачі хлібопекарного виробництва. Особливості технологій хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів». Були присутні завідувач та викладачі кафедри БМФХ та представник методичного відділу ОНАХТ.
Олімпіада з технічної мікробіології
Олімпіада з технічної мікробіології відбудеться 12 жовтня о 14:30 в аудиторії А-424. Запрошуються усі бажаючі!