•  
  •  
  •  

Події кафедри

Співробітник К. В. Єриганов прийняв участь в екскурсії на олійножирові заводи компанії «Дельта Вілмар»

Співробітник К. В. Єриганов прийняв участь в екскурсії на олійножирові заводи компанії «Дельта Вілмар» з переробки олійних культур та тропічних олій.

докладніше




Підійшло до завершення навчання з мікробіології галузі у студентів спеціальності 181 «Харчові технології»

Підійшло до завершення навчання з мікробіології галузі у студентів спеціальності 181 «Харчові технології». Завершальною є тема «Сучасні методи мікробіологічного контролю», яку проводить для студентів науковий співробітник навчальної науково-дослідної лабораторії мікробіології кафедри БМтаФХ К.В. Єриганов.

докладніше




Доцент Т. О. Величко

Доцент Т. О. Величко за 2021 рік взяла участь у проведенні великої кількості курсів підвищення кваліфікації:
1) 10 лютого – технологія виробництва та зберігання жирів і олій рослинних та тваринних, зернових, зернобобових і олійних культур та продуктів їх переробки: ТОВ «БастікоУкраїна»
2) 15 – 25 березня – технологія зберігання зерна: філія АТ «ДПЗКУ», «Великолепетиський елеватор», ТОВ «Краншип», ТОВ «МСП Ніка-Тера» и ДП «Златодар»
3) 18 – 28 травня – технологія зберігання зерна: ТОВ «ЄВТ Грейн», ТОВ «Вітчизна», ТОВ «Ханзе Агрі Україна», ТОВ «Агро-Рось-Інвест», ТОВ «Інтерагроінвест»
4) 27 вересня – 7 жовтня – технологія зберігання зерна: ТОВ «ЗТ Ніка-Тера»
5) 18 – 28 жовтня – технологія зберігання зерна: ТОВ «МСП Ніка-Тера»




Відбулася олімпіада з біології

2 листопада відбулася олімпіада з біології у екологів (ЕК-425 та 427), вітаємо переможців:
Котляр О. С. – переможець
Стратієнко Б. С. – IIмісце
Луферова О. М. – IIIмісце



21 жовтня відбулася онлайн-олімпіада з технічної мікробіології з 27 учасниками

21 жовтня відбулася онлайн-олімпіада з технічної мікробіології з 27 учасниками.
Вітаємо переможців! В дужках вказані бали:
Ядлось А. (ТЗХ-33а) – переможець (16)
Третьякова О. (ТХ-308б) – II місце (15)
Багрій У. (ТХ-307а) – II місце (15)
Романенко Є. (ТХ-308б) – III місце (13)

докладніше




Онлайн-олімпіада

21 жовтня о 14:30 відбудеться онлайн-олімпіада, ідентифікатор 835 0827 8486, код доступу ZQudH6. Запрошуються всі охочі!




Зустріч членів ГО «Українська асоціація біобезпеки»

Викладачі кафедри 18 жовтня прийняли участь у зустрічі членів ГО «Українська асоціація біобезпеки» онлайн (Zoom).

докладніше




Участь в постерній сесії міжнародної науково-практичної конференції «Технології харчових продуктів та комбікормів»

21 вересня доцент М.І.Охотська прийняла участь в постерній сесії міжнародної науково-практичної конференції «Технології харчових продуктів та комбікормів» в ОНАХТ.



Вітаємо Миколу Георгійовича Бужилова з присудженням наукового ступеню доктора філософії

Вітаємо Миколу Георгійовича Бужилова з присудженням наукового ступеню доктора філософії (PhD)! Бажаємо подальших успіхів у науковій роботі, позитивних емоцій від життя, натхнення та подальших перемог!



Вийшов навчальний посібник «Біотехнологія. Словник термінів»

Вийшов навчальний посібник «Біотехнологія. Словник термінів», складений викладачами кафедри – Т. О. Величко, О. О. Килименчук та Л. Г. Пожітковою, під редакцією Л. В. Капрельянца.



Відкрита лекція доцента А. В. Єгорової

Відбулася відкрита лекція доцента А. В. Єгорової на тему «Безпека харчових продуктів. Плісеневі гриби. Мікотоксикози та їх профілактика» для студентів 2 курсу спеціальності ГРС.

докладніше


Робота кафедри

Активно та завзято, з натхненням та задоволенням працюють викладачі та працівники кафедри в лабораторіях. Недистанційні лабораторні роботидозволяють якісно навчити студентів – майбутніх керманичів харчовоїпромисловості – базовим навичкам роботи в мікробіологічних лабораторіях, тонкощам контролю сировини і готової продукції за показниками ДСТУ та інтерпретації отриманих результатів.

докладніше


Вітаємо студентів та викладачів з початком навчального року! Успіхів!



`
VII сесія Міжнародної школи кормів «Мистецтво вдосконалення технологій, безпеки та якості комбікормів»

5 липня почалася VII сесія Міжнародної школи кормів «Мистецтво вдосконалення технологій, безпеки та якості комбікормів». Після привітальної вступної доповіді ректора Богдана Вікторовича Єгорова доцент Людмила Вікторівна Труфкаті зробила доповідь про мікробіологічну безпеку кормової сировини і комбікормів та важливість контролю вмісту в них мікотоксинів. Слухачі дуже зацікавились цією доповіддю, оскільки доповідач детально розповіла про можливі джерела та шляхи інфікування кормової сировини та комбікормів, спектр мікроорганізмів, які там можуть бути наявні, всі патогенні мікроорганізми та їхні токсини і захворювання, що їх вони викликають, включаючи заходи профілактики і боротьби з ними. Окремої уваги доповідач приділила фітопатогенним плісеневим грибам та міктотоксикозам, їх збудникам та наслідкам потрапляння мікотоксинівдо організму твариниі людини, методам визначення мікотоксинів та загальної токсичності й засобам профілактики мікотоксикозів. Потім в мікробіологічній лабораторії кафедри пройшов лабораторний практикум з визначення мікробної контамінації кормової сировини і комбікормів.

докладніше


Доцент Людмила Вікторівна Труфкаті отримала невеликий дослідний грант

Доцент Людмила Вікторівна Труфкаті отримала невеликий дослідний грант від Американсько-українського фонду біотехнологічної ініціативи для підтримки роботи з використання пробіотичних мікроорганізмів для підвищення біодоступності біологічно активних та функціональних компонентів рослинної сировини.



`
5-й семінар-вебінар «Пандемія – питання і відповіді. Біологічна роль вітаміну D»

28 квітня відбувся 5-й семінар-вебінар «Пандемія – питання і відповіді. Біологічна роль вітаміну D» з серії Р633-а від Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАНУ, присвячений біохімічним та фізіологічним функціям вітаміну D, проблемам його дефіциту й ролі при різних захворюваннях. Участь приймали понад 100 вчених з різних областей України, в тому числі співробітники нашої кафедри.

докладніше


Онлайн-засідання секції хімії та технологій харчових продуктів

30 квітня о 10:00 відбудеться онлайн-засідання секції хімії та технологій харчових продуктів, ідентифікатор 678 799 2688, код доступу775NTL.


Онлайн-семінар «Зміна мікробіоти людини під час захворюванні кишківника»

22 квітня відбувся практичний онлайн-семінар «Зміна мікробіоти людини під час захворюванні кишківника», організований Львівським відділенням Товариства мікробіологів України ім. С. М.Виноградського. Проводив семінар Олег Палій, співробітник кафедри біохімії та молекулярної біології Медичної школи Буншофта Державного університету Райта (Огайо, США).).

докладніше


Студентська науково-технічна конференція

9 квітня відбулася студентська науково-технічна конференція (секція біохімії, мікробіології та фізіології харчування). Прийняли участь 60 осіб, доповіді викликали зацікавленість та бурхливе обговорення завдяки актуальній тематиці (біотехнології, генна інженерія, коронавірус та вакцінація проти нього).

докладніше


Студентська онлайн-конференція

9 квітня о 14:30 відбудеться студентська онлайн-конференція (секція біохімії, мікробіології та фізіології харчування), ідентифікатор 83987270444, код доступу Sp2H3f. Запрошуються всі бажаючі.


Відкрита лекція доцента О. О. Килименчук «Основи профілактики харчових захворювань мікробної та немікробної природи у закладах ресторанного господарства»

24 березня на 1-й парі відбулася відкрита лекція доцента О. О. Килименчук «Основи профілактики харчових захворювань мікробної та немікробної природи у закладах ресторанного господарства» для студентів потоку ГРС.

докладніше


Продовження онлайн-семінару «Пандемія – питання та відповіді. Вірус SARS-CoV-2 – це не вирок, а лише молекула РНК»

18 березня відбулося продовження онлайн-семінару «Пандемія – питання та відповіді. Вірус SARS-CoV-2 – це не вирок, а лише молекула РНК». Участь брали академік НАН та НАМН України Сергій Васильович Комісаренко (остання інформація з міжнародних джерел про вірус і його мутації) та професор, д. м. н., завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Виноград Наталія Олексіївна (історія та значення вакцинації, нові технології в ній, особливості вакцин проти SARS-CoV-2 та колективний імунітет).

докладніше


Масниця

13 березня кафедра прийняла участь у святкуванні Масниці на запрошення КП «Парки Одеси» Одеської міськради.


Відкрита лекція доцента Л. В. Труфкаті «Мікроміцети. Плісеневі гриби»

Відбулася відкрита лекція доцента Л. В. Труфкаті «Мікроміцети. Плісеневі гриби» для студентів 3-го курсу спеціальності «Готельно ресторанна справа» Коледжу нафтогазових технологій, інженерії та інфраструктури сервісу (ОНАХТ).

докладніше


Засідання кафедри

25 лютого відбулося засідання кафедри в Зумі, порядок денний:
1. Організація навчального процесу в 2-му семестрі 2020/21 н. р.
2. Звіт кураторів.
3. Організація практики магістрів.
4. Організація майстер-класів для школярів.
5. Планування методичної роботи кафедри згідно з розпорядженням навчального відділу.
6. Затвердження навчального посібника «Біотехнологія. Термінологічний словник» (автори: Л.В.Капрельянц, Т.О.Велічко, О.О.Килименчук) для спеціальності 162.
7. Різн

докладніше


Передзахист Бужилова

1 березня відбулося розширене (за участю співробітників інших кафедр) засідання кафедри, присвячене попередньому захисту PhD-дисертації аспіранта М. Г. Бужилова «Розробка технології зернових біопродуктів» (науковий керівник д. т. н., професор Л. В. Капрельянц). Одноголосно проголосована рекомендація дисертації до захисту.

докладніше


Онлайн-семінар «Пандемія – питання та відповіді. Вірус SARS-CoV-2 – це не вирок людству, а лише молекула РНК»

24 лютого професор Л.М.Пилипенко та доценти А.В.Єгорова, Л.В. Труфкатіі Т. В. Шпирко взяли участь в онлайн-семінарі «Пандемія – питання та відповіді. Вірус SARS-CoV-2 – це не вирок людству, а лише молекула РНК» за участю академіка НАН та НАМН України Сергія Васильовича Комісаренко та професора Анатолія Михайловича Демченко.

докладніше


Монографія професора Л. В. Капрельянца «Теоретичні основи біотехнології»

Вийшла монографія професора Л. В. Капрельянца «Теоретичні основи біотехнології».

докладніше